Suceava în imagini

Judetul Suceava este situat in nord-estul Romaniei, in regiunea numita Bucovina (“Tara fagilor”), are o suprafata de aproximativ 8500 km2 si peste 700.000 locuitori. Resedinta sa este municipiul Suceava, cu o suprafata de 5200 ha si in jur de 100.000 locuitori.

Atestat documentar pentru prima data in anul 1388, in timpul domniei lui Petru I, care stabileste aici si resedinta voievodala, orasul Suceava cunoaste o perioada de maxima dezvoltare economico-sociala intre secolele XIV-XVI, in vremea domnitorilor Musatini si mai ales a lui Stefan cel Mare, cand Suceava devine si capitala Moldovei. De asemenea, atat Stefan cel Mare, cat si urmasul sau Petru Rares si, mai tarziu, Alexandru Lapusneanu ctitoresc manastiri si biserici de o valoare culturala inestimabila, care devin apoi necropole domnesti. Unele dintre ele, cu pictura exterioara (Voronet, Sucevita, Moldovita, Humor, Arbore) sunt incluse, alaturi de manastirile Putna si Probota, in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Intre secolele XVII-XVIII Suceava rezista cu greu invaziilor straine si din anul 1775 pana in 1918, nordul Sucevei, impreuna cu tinutul Cernautiului, intra sub ocupatia austriecilor, care denumesc aceasta regiune Bucovina. Urmele acestei stapaniri se observa si in arhitectura cladirilor publice (Tribunalul, Primaria, Catedrala Catolica etc.), ce pastreaza inca elemente germanice specifice.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Se afla pe un podis inalt, in partea estica a orasului. A fost construita de Petru I Musat, sub forma rectangulara si intarita apoi de Stefan cel Mare, care dubleaza zidurile exterioare si largeste santul de aparare ce inconjura cetatea. Desi asediata in trei randuri in timpul lui Stefan (1476,1485,1497), cetatea nu poate fi cucerita. Este incendiata apoi in sec. XVI de catre turci si capitala mutata la Iasi. Incercari de restaurare sunt intreprinse de catre Vasile Lupu, dar in anul 1675 cetatea va fi distrusa din ordinul turcilor si mai tarziu de un cutremur.

Ruinele Curtii Domnesti

Pot fi vazute in centrul orasului, in apropierea Bisericii Sf. Dumitru. Palatul Domnesc a fost construit initial de Petru I Musat si continea o casa domneasca si un turn de supraveghere a drumului de acces in oras, inconjurate de ziduri. Urmatoarele faze de constructie dateaza din timpul lui Stefan cel Mare si Vasile Lupu.

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

A fost construita de Vasile Lupu in anul 1642, pe ruinele alteia mai vechi datand din sec.XII si a avut rol de paraclis al Curtii Domnesti. In 1800 i s-a adaugat pridvorul, iar in 1831 turnul-clopotnita, lipit de latura nordica a bisericii.

Biserica Mirauti

Este cel mai vechi lacas religios din Suceava, fiind ctitorita de Petru I Musat. In 1402, Alexandru cel Bun aduce aici moastele Sf. Ioan cel Nou si biserica devine catedrala mitropolitana, unde vor fi unsi domnitorii Moldovei pana in 1522. Este refacuta din temelii in sec. XVII.

Biserica Sf. Dumitru

A fost construita din piatra masiva de catre Petru Rares, in 1535, iar turnul-clopotnita din apropierea ei de Alexandru Lapusneanu, in 1560. Deasupra intrarii se pastreaza inca stema Moldovei sustinuta de doi ingerasi. De asemenea, in interiorul bisericii se mai poate observa tabloul votiv ce il infatiseaza pe Petru Rares si familia sa.

Manastirea Sf. Ioan cel Nou

Proiectata pentru a fi catedrala mitropolitana in locul bisericii Mirauti, manastirea, cu hramul Sf. Gheorghe, a fost inceputa de Bogdan al III-lea in 1514 si terminata de Stefanita in 1522. Pictura exterioara a bisericii, din care se mai pastreaza si astazi urme, dateaza din timpul lui Petru Rares (1543). Moastele Sf. Ioan cel Nou au fost stramutate de la Mirauti in 1589 si se afla aici si in zilele noastre. O data cu restaurarile din 1904-1910, arhitectul austriac K. Romstorfer a dat acoperisului forma actuala, folosind tigla colorat- smaltuita.

Manastirea Zamca

Mentionata pentru prima data in anul 1415, manastirea impresioneaza prin dimensiunile sale si elementele gotice si clasice cu motive orientale. Se considera a fi ctitorita de armenii refugiati de timpuriu in Moldova, o lunga perioada de timp fiind si sediul episcopiei armene. In sec. al XVII-lea a fost construit turnul-clopotnita si mai apoi manastirea a fost temporar ocupata de regele Poloniei, Ioan Sobieski, care a sapat santuri de aparare. De atunci i s-a dat si numele de Zamca (“fortificatie”, “loc intarit”).

Hanul Domnesc

Este una din cele mai vechi cladiri ale orasului, datand de la sfarsitul sec. al XVI-lea si inceputul sec. al XVII-lea, cand a fost construit parterul cu ziduri groase din piatra si ferestre boltite. In timpul ocupatiei austriece, a fost construit si etajul intai, hanul fiind transformat intr-un castel de vanatoare. In prezent, cladirea adaposteste Muzeul Etnografic si de Arta Populara al Sucevei.

Muzeul Satului

Este amplasat in vecinatatea Cetatii de Scaun a Sucevei, fiind reprezentat de o colectie de case construite in stil traditional moldovenesc, datand din sec. XVII-XX.

Statuia lui Stefan cel Mare

Aflata in apropierea Cetatii de Scaun, pe acelasi podis de unde se poate observa intregul oras, statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare a fost sculptata de Eftimie Barladeanu si dezvelita in anul 1977.