Iași în imagini

Judetul ocupa o suprafata de peste 5400 km patrati si este pozitionat la granita estica a Romaniei cu Republica Moldova, avand ca vecini judetele Botosani si Suceava (nord), Vaslui (sud) si Neamt (vest). Asezarea geografica pe sapte coline (Bucium, Holboca, Sorogari, Copou, Tatarasi, Galata, Cetatuia) a atras comparatia orasului moldav cu Roma latina.

Iasul este consemnat intr-o lista de orase inca din perioada 1387 – 1392 si este atestat documentar intr-un “privilegiu comercial “ acordat de Alexandru cel Bun negustorilor lioveni in 1408. Datorita pozitionarii foarte bune la rascrucea drumurilor comerciale, ajunge repede capitala Moldovei in timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu (1565).

Pe buna dreptate Iasul este considerat un adevarat muzeu pentru ca in fiecare colt al sau se simt urmele trecerii unei personalitati de seama a literaturii, stiintei, filozofiei, istoriei sau politicii romanesti.

no images were found

 

Palatul Culturii

Constructia a fost realizata între anii 1906 si 1925, pe locul vechii Curti Domnesti, si este “‘pazita” de Stefan Cel Mare (statuia domnitorului). Palatul are 298 de incaperi si o suprafata de circa 36 000 m2 . In prezent aici se gasesc patru muzee de importanta nationala: Muzeul de Arta, Muzeul Tehnic, Muzeul de Etnografie a Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldovei. O latura a palatului este dedicata Bibliotecii judetene “Gheorghe Asachi”.

Teatrul National

Fata în fata cu mitropolia se afla cladirea Teatrului National, constructie realizata între anii 1894-1896, dupa planurile arhitectilor vienezi Fellner si Helmer, care au proiectat si o uzina electrica proprie, ce asigura si azi incalzirea teatrului . In anul 1956 teatrul primeste numele poetului Vasile Alecsandri. Cladirea gazduieste si Opera Româna.

Biserica Manastirii Trei Ierarhi

Unul din edificiile cu adevarat uimitoare din Iasi este Biserica Trei Ierarhi, construita intre anii 1637 si 1639, de catre domnitorul Vasile Lupu (1634 – 1653). Exteriorul a fost sculptat in piatra cu motive florale si geometrice si imbracat in aur. Incendiata in repetate randuri (legenda spune ca si turcii au incendiat-o deoarece credeau ca este in intregime din aur), biserica a fost refacuta intre 1882-1890 de arhitectul francez Lecomte de Nouy care a modificat mult din vechea constructie (fresca interioara, turnul clopotnitei, anexele). Au ramas totusi neschimbate forma bisericii si motivele exterioare din piatra care i-au adus faima. In interior se afla osemintele domnitorului Vasile Lupu si ale familiei sale, dar si ale lui Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Mitropolia se afla, ca multe din constructiile istorice ale Iasului, pe strada Stefan Cel Mare si este cel mai important edificiu ortodox din Moldova. Constructia Mitropoliei s-a realizat in doua etape, din 1833, la initiativa mitropolitului Veniamin Costachi, fiind terminata in 1839, dar i-au cazut boltile si a ramas in ruina pana in 1880, cand, cu sprijinul Fundatiei Carol I, au reinceput lucrarile si au durat pana in anul 1888. Fresca interioara a fost realizata de pictorul Gh.Tattarascu. In prezent, in Catedrala Mitropolitana sunt depuse moastele Cuvioasei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei.

Bojdeuca Ion Creanga

“In aceasta bojdeuca de casuta devenita muzeu memorial la 15 aprilie 1918 Ion Creanga si-a petrecut ultimele doua decenii ale vietii scriind la indemnul lui Mihai Eminescu geniala sa opera Povestile si Amintirile din Copilarie. Ultima restaurare martie 1942 – iunie 1985.” In aceasta casa a locuit Ion Creanga intre 1872 si 1889.

Casa Dosoftei

Cunoscuta si sub numele de “casa cu arcade”, face parte din Muzeul Literaturii Romane. Aici se afla in prezent sectiunea de literatura romana veche si a adapostit pana in anul 1686 tiparnita Mitropolitului Dosoftei.

Manastirea Cetatuia

Constructia a fost ridicata de voievodul Gh. Duca intre anii 1666 si 1672 pe una din cele sapte coline ale orasului si este inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim. Datorita restaurarilor si-a pastrat forma originala. Cu toate ca este oarecum izolata de oras, linistea pe care o aduce in sufletul vizitatorului merita efortul depus pentru a ajunge sus.

Manastirea Galata

A fost ridicata la sfarsitul secolului XVI, pe vremea domnitorului Petru Schiopul. Alaturi de Biserica Trei Ierarhi se afla printre putinele monumente care si-au pastrat forma originala, în ciuda timpului scurs de la constructie si pana in prezent. Manastirea se gaseste pe dealul Galata si poate fi observata cu usurinta din diferite puncte ale orasului.

Biserica Sfantul Nicolae Domnesc

Biserica se afla chiar în fata Palatului Culturii, alaturi de Casa Dosoftei. Ea a fost ridicata de Stefan Cel Mare in anul 1492, in perioada de glorie a domniei sale. Incendii repetate au necesitat refacerea aproape in intregime la sfarsitul secolului XIX, pierzandu-se astfel din infatisarea de odinioara. Numele de “Sfantul Nicolae Domnesc” provine de la faptul ca aici au fost unsi toti domnitorii Moldovei, de la Despot Voda la Alexandru Ioan Cuza.

Obeliscul cu lei

In parcul Copou poate fi admirat Obeliscul cu lei, numit si Monumentul Legilor Constitutionale si dedicat celei mai vechi “Constitutii” de pe teritoriul Tarilor Romane – Regulamentul Organic. Monumentul a fost realizat în anul 1834 de Mihail Singurov. Cei patru lei simbolizeaza patru puteri europene ce au recunoscut independenta Tarilor Romane si sustin o coloana din piatra inalta de 15 metri. Monumentul se afla la cativa pasi de Teiul lui Eminescu.

Manastirea Golia

Vasile Lupu a ridicat aceasta manastire intr-un interval de zece ani (1650 – 1660). Numele manastirii vine de la marele logofat Ioan Golia. In perioada 1900 – 1947 in cadrul manastirii au fost Arhivele Statului, din 1947 pana in 1992 a fost biserica parohiala si abia dupa anul 1992 a redevenit manastire.

Casa cu coloane

In cadrul manastirii Golia se gaseste (dupa cum se poate observa din poza alaturata) casa cu coloane (secolul XVIII) unde, conform si inscriptiei de la intrare a locuit Ion Creanga in perioada in care a fost diacon la Golia.

Palatul Roznovanu

Aflat in centrul orasului, palatul gazduieste acum Primaria Municipiului Iasi. Palatul a fost conceput de arhitectul Gustav Freywald, construit de Iordache Roznovanu si terminat in 1832. Dupa incendiul din 1844 a fost refacut de fiul lui Roznovanu – Nicolae Rosetti-Roznovanu.

Hotelul Traian

Aflat in Piata Unirii, construit in timpul primarului Scarlat Pastia, a fost ridicat in 1879 de inginerul G. Fragneau (de la G. Eiffel & Co. Paris). Planurile constructiei apartin firmei lui Gustave Eiffel (care a construit si turnul Eiffel din Paris).

Monumentul lui Mihai Eminescu

La urcarea in Copou, in partea dreapta a Bibliotecii Universitare “Mihai Eminescu” este amplasat monumentul lui Mihai Eminescu. Realizat in 1929 de Schmidt-Faur, lucrat in bronz, are pe cele doua laturi ale soclului, in marime naturala, doua personaje reprezentand Filosofia si Poezia.

Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza

In Piata Unirii a fost ridicata in 1912 statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Ca si statuia lui Mihai Eminescu, este realizata din bronz, si a fost sculptata de Raffaello Romanelli.

Biblioteca Universitara “Mihai Eminescu”

Fosta “Biblioteca a Academiei Vasiliene” (din 1640, cand a fost infiintata, pana in 1821), este cunoscuta ca fiind cea mai veche biblioteca din Romania. Dupa 24 ani (1835) a devenit Biblioteca Academiei Mihailene. Constructia actualei cladiri a durat 4 ani, fiind terminata in 1934, cu sprijinul Fundatiei Regele Ferdinand I. In 1949 primeste numele de Biblioteca Universitara “Mihai Eminescu”.

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi

Infiintata in 1860 de Alexandru Ioan Cuza, este gazduita de actuala constructie din 1897 (cladire ridicata in patru ani dupa planurile arhitectului Louis Le Blanc). In interiorul universitatii se afla Sala pasilor pierduti, pictata de Sabin Balasa. I.Cantacuzino, G.Ibraileanu, A.D.Xenopol, P.Poni, C.I.Parhon sunt doar cateva nume celebre care s-au format la Iasi, in aceasta universitate.

Manastirea Frumoasa

Zidita în stil traditional, Manastirea Frumoasa din Iasi, a fost ridicata in perioada 1726-1733 de Grigore al II-lea Ghica si are hramul “Sfintii Mihail si Gavriil”.