Constanța în imagini

Situat in SE României, in regiunea numita Dobrogea, orasul Constanta are o suprafata in jur de 12 500 ha si o populatie de 350.000 locuitori.

El a fost intemeiat in sec VI i.Hr. de colonisti greci care i-au dat denumirea de Tomis, probabil dupa forma sa peninsulara. Pentru scurt timp a facut parte din statul dac condus de Burebista, dupa care a intrat sub stapanirea romanilor. In sec. II d.Hr., in timpul dinastiei Antoninilor si Severilor, orasul a cunoscut o perioada de maxima inflorire, iar in 138 era cel mai mare oras de pe coasta de vest a Pontului Euxin. El facea parte din “Comunitatea celor cinci orase” (Tomis, Callatis, Histria, Dionysopolis si Odessos), centrele comerciale maritime cele mai dezvoltate.

Dupa retragerea romanilor, orasul va fi slabit de invaziile barbarilor, dar se va reface de fiecare data. Toponimicul Tomis va fi inlocuit treptat cu un nume nou, Constantiana, legat probabil de o perioada de relativa stabilitate din timpul domniei lui Constantin cel Mare (306-337). Acest nume se va impune si va fi folosit si in hartile maritime bizantine din sec. X-XI.

Din sec. XIV orasul intra sub dominatia otomana pana la obtinerea independentei in 1877, cand Dobrogea se va alipi Romaniei. De atunci, orasul Constanta si-a redobandit treptat prosperitatea, devenind cel mai mare port al tarii.

Catedrala Ortodoxa

Biserica, ce poarta hramul Sf. Ap. Petru si Pavel, a fost construita in stil greco-roman intre anii 1883-1885 dupa planurile arhitectului Ion Mincu, avand forma de trefla cu trei turle dominante. Din anul 1923 a devenit catedrala episcopala. Avariata in timpul razboiului, a fost restaurata intre anii 1946-1951, iar din 1959 pana in 1965 pictura a fost refacuta in intregime de Gh. Popescu si Niculina Delavrancea in fresca in stil neo-bizantin cu elemente romanesti. Biserica adaposteste moastele Sf.Mc. Pantelimon.

Moscheea

Cel mai important edificiu al cultului musulman din Constanta, a fost construita in 1910 pe locul unei geamii mai vechi din 1822, ridicata in cinstea sultanului Mahomed al II-lea. Minaretul inalt de 47 m, ce poarta in varf semiluna, simbolul Islamului, este construit in stil maur, in timp ce restul cladirii si cupola prezinta o imbinare intre stilul egipteano-bizantin si elemente arhitecturale romanesti. Printre obiectele sale de valoare se numara un imens covor persan (490 kg), donatie a Turciei, unul dintre cele mai mari din intreaga Europa.

Basilica romano-catolica Sf. Anton

A fost proiectata de arhitectul Romano de Simon si ridicata in 1937, din caramida aparenta, pe locul unei biserici catolice mai vechi. Stilul arhitectural este asemanator basilicilor romane din nordul Italiei.

Muzeul Marinei

Desi a existat o initiativa in 1932, primul muzeu al Marinei s-a deschis abia in 1965 la Mangalia, dupa care s-a mutat in 1969 la Constanta in fostul local al Scolii Navale. Organizat pe criteriul cronologic in patru sectii, muzeul expune numeroase obiecte de valoare istorica si stiintifica deosebita, harti, mulaje, machete de corabii de la cele mai vechi pana la cele moderne, instrumente si manuale de navigatie, documente si fotografii etc.

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie

Prima incercare modesta de a realiza un muzeu de istorie dateaza din 1879, dar, din cauza lipsei unui edificiu adecvat si a razboaielor care au urmat, acesta si-a incetat activitatea si si-a schimbat sediul de numeroase ori. Actuala cladire situata in piata Ovidiu a fost inaugurata in 1977. Muzeul expune numeroase piese din culturile neolitice Hamangia (“Ganditorul”) si Gumelnita, statui ale diferitelor divinitati greco-romane, sarpele Glycon (o divinitate asiatica), exponate si vestigii descoperite pe meleagurile Dobrogei de-a lungul timpului etc.

Parcul Arheologic

A fost amenajat langa Biblioteca municipala, in apropierea unui fragment din zidul roman de incinta datand din sec.III si care a fost descoperit impreuna cu un turn de aparare de forma rotunda (Turnul Macelarilor). In parc sunt expuse amfore, coloane, frize, cornise, blocuri de piatra din vechile constructii romane si alte obiecte ce amintesc de acea perioada. Pe peretele Bibliotecii a fost montata si o harta arheologica a Dobrogei, cu cele mai importante asezari greco-romane.

Acvariul

Inaugurat in 1958, Acvariul public al Constantei expune peste 2000 de reprezentanti din 60 de specii care traiesc in ape marine si dulci, precum si specii exotice. Cea mai importanta este Colectia de Sturioni, una dintre cele mai mari din lume si care este adapostita in bazinul central ce depaseste 50 tone.

Statuia poetului Ovidiu

Situata in piata ce-i poarta numele, in fata Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, statuia poetului roman Ovidius Publius Naso exilat la Tomis in anul 8 d.Hr., unde a si murit dupa 9 ani, a fost realizata de sculptorul Ettore Ferrari si ridicata in 1887.

Bustul lui M.Eminescu

A fost realizat din bronz de catre sculptorul Oscar Han in 1932 si ridicat in 1934 in apropierea falezei, pe esplanada Cazinoului. Pe soclu a fost amplasata statuia muzei Caliope.

Cazinoul

Construita intre anii 1904-1910 in stil art nouveau, dupa planurile arhitectilor Daniel Renard si Petre Antonescu, cladirea Cazinoului este amplasata pe faleza, iar esplanada ofera vizitatorilor o priveliste deosebita.

Muzeul de Sculptura “Ion Jalea”

A fost amplasat in actuala cladire in anul 1968, construita pe baza donatiei sculptorului. Muzeul expune opere realizate in bronz, marmura, piatra si gips, care redau genurile abordate de artist de-a lungul a catorva decenii de activitate. Aceasta colectie de piese este reprezentativa pentru arta lui Ion Jalea ce constituie un reper in sculptura moderna si contemporana.